close

  • Polsce – służyć, Europę – tworzyć, Świat – rozumieć

     

  • ARCHIWUM 2013

  • 6 grudnia 2013

    Jak smakują lody szczypiorkowe, dlaczego wrocławscy studenci jeżdżą na zajęcia kolejką gondolową,kościół położony głęboko pod ziemią i inne ciekawostki o Polsce pokazała telewizja CNN.

    Dziennikarze CNN w serii reportaży pod nazwą „On the road: Poland” (W drodze: Polska) odkrywali miejsca i ludzi z pasją, którzy według nich na nowo definiują Polskę jako kraj nowoczesny i niezwykły na mapie świata. Stacja emitowała programy o Polsce w listopadzie.

    kamienice we Wrocławiu


    W jednym z odcinków polską kuchnię próbuje redefiniować Wojciech Amaro, którego restauracja, jako pierwsza w Polsce otrzymała w kwietniu 2013 roku gwiazdkę Michelin. Znany szef kuchni serwuje tradycyjne polskie produkty w nowych kombinacjach, jak np. lody szczypiorkowe.


    Dziennikarze amerykańskiej stacji telewizyjnej udowadniają, że Polska nabiera rozpędu w wielu dziedzinach życia, ale przy tym nie zapomina o tradycji. Zjeżdżają, jak mówią, do „głębi polskiej historii i wiary”, by pokazać najgłębiej położony na świecie podziemny kościół w kopalni soli w Wieliczce.

    kościół w Wieliczce


    Zapraszamy do obejrzenia serii reportaży „On the road: Poland”

     


    Kopalnia soli w Wieliczce:

     

    źródło: Tour underground church carved from salt, CNN

     


    Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie:

     

    Źródło: Polish museum looks at Jewish history in Warsaw, CNN

     


    Polski Balet Narodowy:

     

    Źródło: Passion puts Polish ballet on the map, CNN

     


     

    Polska kuchnia oczami Amaro:

     

    Źródło: Putting Polish food on the map, CNN

     


    Poznaj Wrocław:

     

    Źródło: Capturing Poland's postcard beauty, CNN

     

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: